Pozdrawiam. Z góry wielkie dzięki za pomoc
z4 + 4 = 0
z3 + 8 = 0
| φ | π | |||
φ = π ⇒ φ0 = | = | |||
| 4 | 4 |
| π | π | √2 | √2 | |||||
z1 = √2(cos | + isin | ) = √2( | + i * | ) = 1 + i | ||||
| 4 | 2 | 2 | 2 |
| π | π | π | π | |||||
z2 = √2(cos( | + | ) + isin( | + | ) ) = | ||||
| 4 | 2 | 4 | 2 |
| √2 | √2 | |||
= √2(− | + i | ) = −1 + i | ||
| 2 | 2 |
| π | π | √2 | √2 | |||||
z3 = √2(cos( | + π) + isin( | + π) ) = √2(− | − i | ) = − 1 − i | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| π | 3 | π | 3 | |||||
z4 = √2(cos( | + | π) + isin( | + | π) ) = | ||||
| 4 | 2 | 4 | 2 |
| √2 | √2 | |||
= √2( | − i | ) = 1 − i | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
φ = π ⇒ φ0 = | ||
| 3 |
| π | π | 1 | √3 | |||||
z1 = 2(cos | + isin | ) = 2( | + i * | ) = 1 + i√3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| π | 2 | π | 2 | |||||
z2 = 2(cos( | + | π) + isin( | + | π)) = 2(−1 + i * 0) = − 2 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| π | 4 | π | 4 | 1 | √3 | |||||||
z3 = 2(cos( | + | π) + isin( | + | π)) = 2( | − i* | ) = | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 1 | √3 | |||||
z2 = 2(cos( | π) + isin( | π)) = 2(− | + i | ) = −1 + i√3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 4 | 4 | 1 | √3 | |||||
z3 = 2(cos( | π) + isin( | π)) = 2(− | − i | ) = −1 − i√3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| −2 ± 2√2i | ||
z = | = −1 ± √2i | |
| 2 |