a
ejeje: Liczba osób uczęszczających na pływalnię wzrosła w sierpniu o ¼ w porównaniu z czerwcem. We
wrześniu liczba osób korzystających z pływalni zmalała o 20% w porównaniu z sierpniem. Oblicz,
w którym miesiącu, w czerwcu czy we wrześniu, więcej osób chodziło na pływalnię.
28 lis 17:59
xarwell: x− liczba osób w czerwcu
| | 1 | | 5 | |
x + |
| x = |
| x− liczba osób w sierpniu |
| | 4 | | 4 | |
| 5 | | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
| x − |
| * |
| x= |
| x − |
| x= x− liczba osób we wrześniu |
| 4 | | 5 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Odp: w czerwcu i we wrześniu była ta sama liczba osób na pływali.
28 lis 18:08