Równanie w liczbach zespolonych
Karol: Proszę o pomoc

z
2+(7−4i)z+7−11i=0.
28 lis 17:41
asdf: deltą, a = 1, b = 7 − 4i, c = 7 − 11i
Jak obliczysz deltę to rób z1 oraz z2, a jak wyjdzie delta dziwna to napisz, pomogę.
28 lis 17:45
Karol: Wyszła mi delta 5−12i ale pierwiastek z delty już mi nie wychodzi...
28 lis 17:49
Grześ: −12i=2*(3)(−2i)
32+(−2i)2=5, czyli:
√5−12i∊{3−2i,−3+2i}
28 lis 17:55
asdf:
z =
√5 − 12i
z
2 = 5 − 12i
x
2 + 2xyi − y
2 = 5 − 12i
x
2 − y
2 = 5
| | −6 | |
2xy = −12 ⇒ xy = −6 ⇒ y = |
| |
| | x | |
x
4 − 5x
2 − 36 = 0
x
2 = t ≥ 0
t
2 − 5t − 36 = 0
Δ = 169
t
2 = 5 − 13/2 < 0 (nie należy do założenia)
x
2 = 9, więc x = 3 lub −3, czyli y = −2 lub 2
Z takich obliczeń wynika, że:
Δ = 5−12i
√Δ =
√5 − 12i =
√(3 − 2i)2
czyli:
√Δ =
3 − 2i
I teraz dalej podstawiasz
28 lis 17:56
Karol: dzięki
28 lis 18:15