Rozwiąż równia . Proszę o pomoc ! :)
magda: Rozwiąż równania korzystając ze wzorów na miejsca zerowe funkcji kwadratowej :
a) 3 ( x2 + 2x + 5 ) = x ( 25 − 3x)
b) 11 − 14x = (2x + 1 )2
c) 17 − 5x= 6x2 + (x − 3 )2
28 lis 17:33
xarwell: a) 3x
2 +6x +15 = 25x *3x
2
6x
2 −19x +15 =0
Δ=b
2 − 4ac
Δ= (−16)
2 − 4 * 15 * 6
Δ= 361−360
Δ=1
√Δ=1
| | −b + √Δ | | 19 + 1 | | 5 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 12 | | 3 | |
| | −b − √Δ | | 19 − 1 | | 3 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 12 | | 2 | |
b) 11 − 14x = 4x
2 +4x +1
4x
2 + 18x −10 =0
Δ=b
2 − 4ac
Δ= 18
2 − 4 * (−10) * 4
Δ= 324 +160
Δ=484
√Δ=22
| | −b + √Δ | | −18 + 22 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
| | −b − √Δ | | −18 − 22 | |
x2= |
| = |
| =−5 |
| | 2a | | 8 | |
c) 17 − 5x= 6x
2 +x
2 −6x+9
7x
2 −x −8 =0
Δ=b
2 − 4ac
Δ= (−1)
2 − 4 * 7 * (−8)
Δ= 1 +224
Δ=225
√Δ=15
| | −b + √Δ | | 1+15 | | 8 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 14 | | 7 | |
| | −b − √Δ | | 1 − 15 | |
x2= |
| = |
| =−1 |
| | 2a | | 14 | |
28 lis 18:03