granice <--studia
Ala : obliczyc granice ... Mam obliczone praktycznie do konca tylko nie wiem jak mam rozwazyc
koncowke:
lim(x−>∞) ( 1+tgx)x/2 =
=lim(x−>∞)[(1+ 1/1/tgx)1/tgx]x/2*tgx = e−1
dalej licze granice z potegi
lim(x−>∞) x/2*tgx =
lim(x−>∞) ( x*tgx/2) =
lim (x−>∞) (x2*tgx/2)= ( tgx/x zbiega do 1)
lim(x−>∞) ( x2/2)= ?
i jak mam to zinterpretowac ? jak wynik ma wyjsc mi e1/2
28 lis 17:21
Ala : znaczy tam na gorze jest e1
28 lis 17:22
Ala: odswiezam
28 lis 17:52
Ala: pomoze ktos ?
28 lis 18:17