p
krzysiek: Oblicz pole powierzchni kuli o objętości 972π
28 lis 17:15
krzysiek: proszę o pomoc ważne zależy mi na czasie
28 lis 17:20
asdf:
| | 4 | |
972π = |
| πr3, oblicz r.najłatwiej pierw pomnóż przez 3, później podziel przez 4, π Ci się |
| | 3 | |
skróci.
podpowiem 729 = 9*9*9
Jak obliczysz r to już tylko podstaw do wzoru:
P = 4πr
2
28 lis 17:27
krzysiek: dzięki ale za bardzo tego nie rozumie
28 lis 17:38
asdf: wyjmij kalkulator i zrób tak jak w poście wyżej...odpowiedź masz z resztą już podaną, tylko jak
powymnarzasz to będziesz widzieć gdzie ta odpowiedź jest..jak obliczysz r to podstawiasz do
wzoru, który też Ci podalem, nie licz na gotowca bo i tak musisz sie tego nauczyc i tak, a
gotowiec Ci w tym nie pomoze.
28 lis 17:42
krzysiek: to będzie tak?
Wzory:
V=972πcm
V=4/3*πr3
Pc=4πr2
Obliczenia:
Wyliczam r:
972π=4/3πr3 /:π /*3 /:4
729=r3
r=9[cm]
Pc=4π*81=324π[cm]
Odp: Pole całkowite kuli wynosi 324πcm.
28 lis 18:20
krzysiek: to będzie tak?
Wzory:
V=972πcm
V=4/3*πr3
Pc=4πr2
Obliczenia:
Wyliczam r:
972π=4/3πr3 /:π /*3 /:4
729=r3
r=9[cm]
Pc=4π*81=324π[cm]
Odp: Pole całkowite kuli wynosi 324πcm.
28 lis 18:20
Piotr:
troche dziwny zapis ale jest dobrze
28 lis 18:22
Piotr:
a i pole wyraza sie w jednostkach kwadratowych. a objetosc szesciennych.
28 lis 18:23
krzysiek: czemu dziewie zapisane?
28 lis 18:41
Piotr:
/ : π /*3 /:4 troche dziwne
28 lis 18:46
krzysiek: no bo od raz podzieliłem przez π pomnożyłem przez 3 i podzieliłem przez 4
28 lis 18:49