wektory
robson: Wektor A ma długość 1m i tworzy z osią 0x kąt 35o (zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek
zegara), natomiast wektor B ma długość 1,8m. Jaki kąt powinien tworzyć wektor B z osią 0x,
aby wektor A+B miał kierunek pionowy?
wynik 117o
proszę o jakieś wskazówki
28 lis 17:14
robson: spadło na dół to odświeżam
28 lis 17:43
robson: hop sa sa biegniemy z zadaniem do góry
28 lis 18:20
robson: na drabinkę i do góry
28 lis 18:53
robson: up up up
28 lis 20:10
robson: up
28 lis 21:40
robson: up
29 lis 13:33
aniabb:

1,8
2=a
2+1
2 −2*1*a*cos55°
wylicz a
a
2=1,8
2+1
2 −2*1*1,8*cosβ
wylicz β
szukany kąt α=180°−(β−35°)
29 lis 14:01
robson: w zadaniu jest napisane "zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek
zegara" a na rysunku dodałaś 35 stopni przeciwnie do wskazówek
29 lis 14:38
aniabb: to odbij to symetrycznie w dół
29 lis 14:38
aniabb: obliczenia bez zmian
29 lis 14:41
robson: ok dzięki
29 lis 14:42