p
krzysiek: przekątna przekroju osiowego walca ma długość 8 cm i tworzy z podstawa kąt 45 stopni.oblicz
pole i objętość walca.
28 lis 17:13
krzysiek: pomocy ważne
28 lis 17:17
kinga: sinα = h/d
sin45°=h / 8√2
√2/2 = h / 8√2
h=√2/2 * 8√2
h=8 cm
cosα = 2r/d
cos45°=2r/8√2
√2/2 = 2r/8√2
2r=8
r=4
V=πr²*h
V=π*4²*8
V=128π cm³
28 lis 17:25
Mila:

α=45
0; d=8
ΔABC jest prostokątny i równoramienny
H=2R
H
2+H
2=8
2
2H
2=64
H
2=32
H=4
√2
R=2
√2
Teraz licz wg wzorów
V=πR
2*H
P
c=2πr
2+2πRH
28 lis 17:31
krzysiek: a to co napisała Kinga to źle? pomocy bo nie jarze tego
28 lis 17:41
krzysiek: pomocy ważne
28 lis 17:55
Mila: Czego nie rozumiesz?
28 lis 17:56
krzysiek: wyszło mi tak samo jak Kindze i nie wiem czy to jest dobrze
28 lis 18:42
krzysiek: dobrze czy źle
28 lis 18:51
Mila: | | H | |
sin45= |
| patrz na rysunek |
| | d | |
2H=8
√2
H=4
√2
Zatem ,źle zrobiłeś bo nie może być tak , aby H=8 i d=8, zastanów się dlaczego.
28 lis 21:27
Krzysiek : krzysiek bo wtedy by bylo ze √2/2 =1 a to nie jest prawda
28 lis 22:28