wielomiay
nono1: Mam nadzięje że ktos znajdzie chwilkę i mi pomoże ; ) Rozłóż wielomian na czynniki .
a) x2 +6x +9
b) x3 +x2 − x − 1
c) x6 + 3x5 − x3 − 3x2
28 lis 17:08
Mati_gg9225535:
a) wg wzoru skrówonego mnożenia zwiń do postaci (a+b)2
b) zauważ że W(1) = 0 lub pogrupuj wyrazy (dzielisz wielomian przez (x−1) ewentualnie tabelką
hornera)
c) również W(1) = 0 (dzielisz wielomian przez (x−1) ewentualnie tabelką hornera) lub pogrupuj
wyrazy
28 lis 17:12
Mati_gg9225535:
b) x2(x+1) − (x+1) = (x + 1) (x2−1) = (x+1)(x+1)(x−1) = (x+1)2(x−1)
28 lis 17:13
kinga: a ) = x2 + 2*x*3 + 32 = (x+3)2 ? ; )
28 lis 17:15
kinga: z c) coś mi nie wychodzi .. ; /
28 lis 17:18
Ala : x5(x+3) − x2(x+3) = (x+3)(x5−x2)
28 lis 17:27