Stereometria
kkkkkk: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnej a i kącie
przeciwległym α. Przekątna największej ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem α.
Wykaż, że: V=a3/(2sinα)
28 lis 16:57
xarwell: Pp−pole podstawy, H wysokosc graniastopsłupa, h− druga przyprostokątna podstawy, c−
przeciwprostokątna podstawy
V=Pp*H
| | 1 | | a | | 1 | | a | | a3 | |
V= |
| * a *a*ctgα * |
| *tgα → V= |
| * a *a* |
| → |
| |
| | 2 | | sinα | | 2 | | sinα | | 2sinα | |
28 lis 17:41