Jak wyliczyć z tego granicę?
tuptuś: Kto wie dlaczego granica ciągu:
| | 4 | |
(1− |
| )n = 1 ?tak mam w odpowiedziach |
| | n3 | |
| | 1 | |
Widzę że nie da się skorzystać ze wzoru gdzie (1+ |
| )n→e |
| | n | |
28 lis 16:52
mistrzu: tam wyjdzie e do potegi 0
28 lis 16:56
Gienek: aa i źle widzisz musisz przekształcić
28 lis 17:00
pigor: ... bo np. tak:
| | 4 | | −4 | |
limn→∞(1− |
| )n= limn→∞(1+ |
| ) {An} = |
| | n3 | | n3 | |
| | n3 | | −4 | |
= | gdzie An= |
| * |
| * n to dalej |= e −41n2 = e 0= 1 . ...  |
| | −4 | | n3 | |
28 lis 17:03
tuptuś: nie rozumiem tego co pisze przed e0?
28 lis 17:10