Przedstaw liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej
Piotr: Przedstaw liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej z= −1+i .
I chodzi mi o to, że nie wiem, ale moduł tej liczby wychodzi zero. I co wtedy


Chyba , że
źle obliczam moduł :
z=−1+i ⇒ |z| =
√x2 + y2 , czyli |z| =
√−12 + i2 =
√1+(−1) = 0
I jeśli moduł obliczyłem dobrze − to wówczas : z= 0 ( cosφ + i sinφ) , czyli:
z= 0 (
x0 +i
y0 ) i nie wiem ew. co dalej

? Bo rozumiem , że to na wykresie pkt
(0,0) − albo po prostu gdzieś zbłądziłem. Bo jeśli nawet dobrze myślę, to nie wiem co i jak
dalej. Jakie będzie rozwiązanie

. Jak przedstawić tą liczbę w postaci trygonometrycznej.
Wychodziłoby rozwiązanie 0 + 2kπ. Proszę o pomoc
28 lis 16:51
Krzysiek: z=x+yi
x=−1
y=1
zatem |z|=√x2 +y2=√2
28 lis 16:57
Piotr: Czemu? przecież i2 = −1 , wtedy |z| = √−12 + i2 ⇒ √1+(−1) ⇒ √1−1 ⇔ √0 − w czym tu
błąd?
28 lis 17:05
Piotr: No tak, już wiem. Dziękuję
28 lis 17:09
Piotr: W takim razie, Rozwiąże i prosiłbym o ew. korekty

Czyli: |z| =
√2 → cosφ=
x|z| i sinφ=
y|z|
cosφ= −
1√2 = −
√22
sinφ=
1√2 =
√22
Rozwiązanie jest w III ćwiartce, więc postać trygonometryczna tej liczby to:
z =
√2 (cos
54 (π + 2kπ) + i sin
54 (π + 2kπ)) , czy wystarczy zapisać :
z =
√2 (cos
54 π + i sin
54 π )
Proszę o podpowiedź − czy dobrze zrobiłem i czy 1sza postać rozwiązania z uwzględnieniem okresu
może tak być zapisana, czy jest to błędny zapis?
28 lis 17:39
Piotr: Jeszcze raz, czy mogę mogę zapisać w 1szej postaci

? przy oczywiście założeniu k∊C

? Czy
będzie to błędem?
28 lis 17:54
Piotr: I oczywiście czy nie mam tu błędu w ogólnym rozwiązaniu tego zagania

?
28 lis 17:55
Krzysiek: jest błąd, to jest druga ćwiartka, najlepiej to widać z interpretacji geometrycznej liczby
z=−1+i
φ=π/2 +π/4
28 lis 18:01