.
mika: HEJ

bardzo prosze o rozwiązanie tego zadania , bo nie wiem nawet jak się za to zabrac

Dany jest wielomian W(x) = 3x
3 − 2x
2 −5x + 1 . Oblicz . W (−1) − 3W (0) / W (
√2 )
28 lis 16:47
Nazeli: Myślę, że wystarczy jak obliczysz wartości wielomianu dla poszczególnych argumentów, zwłaszcza,
że nie są specjalnie skomplikowane. Za każdym razek za x podstawiasz konkretną liczbę z
nawiasu^^
W(0)=1
W(−1)=1
W(√2)=√2−3
I wrzucasz wszystko do działania: (1−3)/(√2−3)=−2(√2+3)/(2−9)=(2√2+6)/−7
28 lis 16:59
mika: bo wynik ma wyjść 2(3 +
√2 ) / 7

28 lis 17:03