Całka nieoznaczona
bartekS: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
∫x3e−x2dx
28 lis 16:18
think: przez części, chyba dwukrotnie i po sprawie
u' = e−x2; v = x3
28 lis 16:21
bartekS: OK zrobiłem, a coś takiego:
∫x3(x2−1)7dx
28 lis 16:39
bartekS: up
28 lis 18:48
28 lis 23:10
bartekS: | | 5√x−4x+lnx | |
∫ |
| dx podstawiając t=√x, t2=x, 2tdt=dx, mam coś takiego: |
| | x√x | |
Może byc
29 lis 22:21
Mila: zapisać lnt2=2lnt
i rozbij na 3 całki
29 lis 23:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak naprawdę to po co to podstawienie
| | 5 | | 4 | |
= ... ∫( |
| − |
| + x−3/2lnx) dx |
| | x | | √x | |
pierwsze dwie proste ... ostatnia przez części, albo 'zgaduj zgadula'
29 lis 23:29
Mila: Masz rację Arturze, ale odpowiedziałam na pytanie. Ja rozwiązywałabym tak, jak Ty.
Jeśli jednak Bartek nie lubi pierwiastków, to dobrze pomyślał.
Pozdrawiam.
29 lis 23:35
bartekS: OK zrobiona

Mam jeszcze problem z czymś takim:
| | ln(cosx) | | sinx | | 1 | |
∫ |
| dx, za u=ln(cosx) u'=− |
| za v'= |
| , v=tgx |
| | cos2x | | cosx | | cos2x | |
czyli ln(cosx)*tgx+∫tgx*tgx dx potem jest jeszcze raz przez częsci i przez podstawienie i wynik
zgoła inny od tego jaki jest w odpowiedziach.
30 lis 11:28
Mila: | | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
∫tg2xdx=∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫dx= |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
=tgx−x
| | ln(cosx) | |
∫ |
| dx=tgxln(cosx)+tgx−x+C |
| | cos2x | |
30 lis 12:11
bartekS: Dzięki, mam jeszcze coś takiego, niby prosta, ale źle ciągle wynik wychodzi:
3 gru 16:32
bartekS: Proszę o pomoc
3 gru 17:19
bartekS: up
3 gru 22:14
Mila: | −6 | | dx | |
| ∫ |
| = przekształcamy mianownik do postaci kanonicznej (Δ<0) |
| 5 | | x2+6/5x+2/5) | |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 9 | | 10 | | 3 | | 1 | |
x2+ |
| x+ |
| =(x+ |
| )2− |
| + |
| =(x+ |
| )2+ |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | | 25 | |
teraz podstawienie:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
[x+ |
| = |
| t ; dx= |
| dt ; t=5x+3] |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
cd całki:
| | −6 | | 1 | | dt | | dt | |
= |
| * |
| ∫ |
| =−6∫ |
| = |
| | 5 | | 5 | | | | t2+1 | |
=−6 arctgt=−6arctg(5x+3) +C
3 gru 22:58
bartekS: Dzięki w odp mam nie −6 a −125
4 gru 22:28
4 gru 22:37
Mila: (−6arctg(5x+3)' policz.Zgadza się.
4 gru 22:46
bartekS: W jaki sposób przekształcic te 2 całki, postaram się policzyc je sam:
5 gru 21:08