matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Krzysiek:
Jak policzyć pochodną:
bt−ct
2
V=
?
dt
28 lis 15:45
Krzysiek:
bt−ct
2
V=
=b−2ct?
dt
28 lis 15:53
MQ:
dobrze, tylko powinno być to zapisane tak:
d(bt−ct
2
)
dt
28 lis 15:59
Krzysiek:
A licząc cos kąta pomiędzy dwoma wektorami o współrzędnych: V=[a,b−2ct] a=[0,−2c] wychodzi:
V*a
cosα=
|V|*|a|
gdzie: |a|=
√
4c
2
=2c i |V|=
√
a
2
+(b−2ct)
2
0*a−2c(b−2ct)
−(b−2ct)
cosα=
=
?
2c
√
a
2
+(b−2ct)
2
√
a
2
+(b−2ct)
2
28 lis 16:08
MQ:
Dobrze
28 lis 16:10
Krzysiek:
Dziękuję.
28 lis 16:15