prawdopodobienstwo
pasterz: Pomocy. Dwóch strzelców strzela jednocześnie do tarczy. Prawdopodobieństwo spudłowania przy
jednym strzale dla pierszego strzelca jest równe 0.2 a dla drugiego 0.4. Znaleźć
najbardziej prawdopodobną liczbę salw , w których nie będzie żadnego trafienia w tarczę
, jeśli strzelcy wystrzelili 25 salw.
wzór na liczbę najbardziej prawdopodobnych sukcesów
np−q≤k0≤np+p i nie wiem jak to zapisać
28 lis 15:45
28 lis 15:54
pasterz: Proszę pomocy
28 lis 15:54
MQ: sukces p1*p2 −− obaj pudło
porażka 1−p1*p2 −− któryś trafił albo obaj trafili
28 lis 15:57
pasterz: czyli tak to mogę zapisać p=(0,2*0,4) q=(0.8−0.6)



?
25*(0,2*0,4) − (0.8−0.6) ≤ k
0 < 25*(0,2*0,4) + (0,2*0,4)
28 lis 16:02
pasterz: znaczy q = (1−0,2*0,4)
28 lis 16:02
MQ: q=1−(0,2*0,4)
Co do wzoru, to go nie znam, więc ci nie powiem.
28 lis 16:04
pasterz: aha no dzięki może to będzie dobrze
28 lis 16:07