Proszę o pomoc!! Bardzo zależy mi na czasie
miśka1: Proszę o pomoc

Bardzo zależy mi na czasie
a) Wyznacz ciąg arytmetyczny(an) mając dane: a6=2, a19=15
b) Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu
28 lis 15:06
think: a) a
19 = a
6 + 13r
a
1 = a
6 − 5r
a
n = a
1 + (n − 1)r
b) a
15 = a
19 − 4r
28 lis 15:16
miśka1: możesz mi napisać całość bo się gubie
28 lis 15:18
miśka1: pliss
28 lis 15:36
think: pierwsze równanie ma Ci pozwolić wyliczyć r, a19 i a6 znasz to juz licz
28 lis 15:41
think: drugie równanie jak już będziesz znala r pozwoli Ci wyznaczyć pierwszy wyraz ciągu, też tylko
podstawić i policzyć
28 lis 15:42
miśka1: ja wogóle nie miałam tego działu a zad zostało zadane
28 lis 15:43
think: a w trzecim podstawisz za a1 i r to co wyliczysz i to będzie ogólny wyraz ciągu. W tym nie da
się pogubić.
28 lis 15:44
miśka1: nawet nie wiem jak to zrobic
28 lis 15:44
think: może nie miałaś ciągów, ale rozwiązywanie układów równań uczą jeśli nie w podstawówce to w
gimnazujm.
a6 = 2
a19 = 15
a19 = a6 + 13r
to są trzy równania z trzema 'niewiadomymi' z których dwie niewiadome są podane... to z jednego
równania chyba potrafisz policzyć.
28 lis 15:46
miśka1: no nieźle trzy równania w czymś takim {
28 lis 15:47
miśka1: tyle że nie lubie matmy
28 lis 15:48
think: to aż tak trudno zauważyć, że
a19 = a6 + 13r
to to samo co:
15 = 2 + 13r
?
28 lis 15:49
miśka1: tyle to akurat wiem i na tym stoje
28 lis 15:50
miśka1: −13r=2−15
28 lis 15:51
miśka1: heh zadanie nie będzie:(
28 lis 15:54
think: masz policzyć r, więc podziel przez stałą przed r
28 lis 15:54
think: i ile to jest 2 − 15

?
28 lis 15:55
miśka1: −13
28 lis 15:55
think: −13r = −13 / : (−13) dzilisz przez to co masz przed r
r = ...?
28 lis 15:56
miśka1: r=1
28 lis 15:56
think: eureka!
teraz policz a1
28 lis 15:57
miśka1:
28 lis 15:58
think: znasz r, znasz a6 wystarczy podstawić te wartości do równania i tak jak policzyłaś r, tak
policzyć teraz a1
a1 = a6 − 5r
28 lis 15:59
miśka1: a1= −3
28 lis 16:00
think: bardzo dobrze, jednak potrafisz
28 lis 16:00
think: to teraz następne
an = a1 + (n − 1)r
znowu to co znasz podstawiasz
28 lis 16:01
miśka1: an= −3+(n−1)*1
28 lis 16:02
think: ok, to jeszcze wymnóż ten nawias przez tą 1 i dokonaj redukcji wyrazów podobnych
28 lis 16:03
miśka1: co dalej?
28 lis 16:03
miśka1: an=−3+n−1
28 lis 16:04
think: dobrze, jeszcze liczby ze sobą zsumuj i to będzie koniec
28 lis 16:05
miśka1: an= −4+n
28 lis 16:06
think: super.
co to jest an, to jest wyraz ogólny ciągu, teraz gdybyś chciała policzyć dowolny wyraz tego
ciągu to ten wzór mówi Ci jak
więc np
an = n − 4
a27 = −4 + 27 = 23
a100 = −4 + 100 = 96
a7 = −4 + 7 = 3
28 lis 16:08
think: korzystając z tego 'przepisu' na wyrazy ciągu masz policzyć a15
28 lis 16:09
miśka1: tzn że do pkt a jest juz wszystko?
28 lis 16:10
think: albo możesz policzć za pomocą wzoru który Ci podałam, w matematyce to jest fajne, że czasami
jest wiele sposobów na policzenie jednej rzeczy i każdy może wybrać metodę która bardziej mu
leży.
28 lis 16:11
think: tak do punktu a finito, nie było chyba takie straszne
28 lis 16:11
miśka1: a15=−4+n
a15= −4+15
an=11
28 lis 16:12
think: a15 = 11 nie an
ale dobrze
28 lis 16:13
miśka1: to do pkt a mi juz a15 nie trzeba
28 lis 16:13
think: teraz podstawienie do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego i b tez już zrobione
28 lis 16:13
think: zgadza się miśka, robisz już punkt b
28 lis 16:13
miśka1: czyli jak przepisuje na czysto pkt a to tego a 15 nie pisze
28 lis 16:15
think: w punkcie a) kończysz na wyznaczeniu wzoru ogólnego ciągu czyli
an = n − 4
28 lis 16:15
miśka1: S15=U{−4+n+11}u{2}*15
28 lis 16:19
miśka1: S15= an+a15/2*15
S15=−4+n+11/2*15
28 lis 16:20
miśka1: nie wiem czy dobrze mysle
28 lis 16:21
think: trochę pobłądziłaś...
a1 znasz to je podstaw, a15 też już policzyłaś to też je wstaw, r podobnie
28 lis 16:22
think: sorki, tam nie ma zadnego r

tak mi się taśmowo palnęło
28 lis 16:23
miśka1: S15= −3+11/2*15
28 lis 16:24
think: zgadza się, tylko policzyć i po zadaniu
28 lis 16:25
miśka1: To najpierw to: a15 = a19 − 4r
11=15−4*1
11=15−4
11=11
28 lis 16:27
think: to był po prostu drugi sposób na policzenie a
15
ale policzyłaś ze wzoru na a
n i wystarczy, no potraktujemy to jako upewnienie że masz dobrze
| | −3 + 11 | |
S15 = |
| *15 = ...? |
| | 2 | |
28 lis 16:30
miśka1: a potem S15= a1+a15/2*15
s15=−3+11/2*15
s15=8/2*15
s15=60
28 lis 16:30
think: brawo! moje gratulacje

zadanie zrobione.
28 lis 16:31
miśka1: czyli przeliczenie a15 nalezy do pkt b
28 lis 16:31
think: tak
28 lis 16:32
miśka1: sprawdzisz mi jeszcze inne zad?
28 lis 16:32
think: obawiam się, że czasu mi zabraknie. Za chwilę wychodzę z pracy.
28 lis 16:34
miśka1: Oblicz
(58−3*56)/2 1/2
kreska ułamkowa
2*56−55
28 lis 16:35
miśka1: 56(25−3)*5/11
kreska ułamkowa
55(10−10
=
5*22*5/11
kreska
9
=
5*2*5
kreska
9
=
50/9= 5 5/9
28 lis 16:37
miśka1: to ja je tu napisze a jak bedziesz w domu to spr
28 lis 16:37
miśka1: najwyżej poprawisz tak żeby było dobrze
28 lis 16:38
miśka1: Oblicz x, gdy
x=92log3 2 +4log8 12
x=(32)log3 22 +4log8 1 =(3)2log3 4 +4*0 = (3)log3 42 +0 = 16+0
28 lis 16:41
think: pomijając litrówki
| | 58 − 3*56 | | 2 | |
ale jeśli tam masz |
| to powinno być 5*22* |
| nie wiem skąd massz |
| | | | 5 | |
28 lis 16:43
miśka1: Zapisz w notacji wykładniczej:
0,000 000 000 000 026
2,6*1014
28 lis 16:43
miśka1: nie to 2 1/5 jeszcze jest w liczniku
28 lis 16:44
miśka1: a w mianowniku mam 2* 56−56
28 lis 16:45
think: dobra jesteś, normalnie mało się ze śmiechu nie popłakałam... Ale wyobraź sobie, że jak
przychodzę do domu to mam inne plany na wieczór niż sprawdzanie Twoich zadań.
28 lis 16:45
miśka1: ok sorry
28 lis 16:46
miśka1: Punkty A (2,7) i B (−2,1) są końcami średnicy pewnego okręgu. Napisz jego równanie
S=(2+ (−2) / 2 , 7+1 / 2)
S= (0,4)
SA = √(7−4)2+(2−0)2 = √9+4=√13
(x−0)2 +(y−4)2 = 13 −−−−−−> równanie okręgu
28 lis 16:50
miśka1: no nic dzięki za pomoc
28 lis 16:54
Piotr:
ładniej tak :
x
2 + (y−4)
2 = 13
28 lis 16:59
miśka1: a dobrze zrobione czy czegos brakuje?
28 lis 17:04
miśka1: Prosze o spr tych zadań jeśli jest coś źle prosze o poprawkę. Z góry dziękuję
28 lis 17:14
miśka1: Będę jutro
28 lis 17:15