wyznacz wartość
Klaudi: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=−3x2+bx+c są liczby −5 i 7. Wyznacz wartości współczynników b
i c.
28 lis 15:02
Vizer: Masz współczynnik kierunkowy, a = −3. Wystarczy skorzystać z postaci iloczynowej funkcji
kwadratowej.
28 lis 15:04
Saizou : albo
f(−5)=0
f(7)=0
0=−3(−5)2+b(−5)+c
0=−3(7)2+7b+c
0=−75−5b+c /*(−1)
0=−147+7b+c
0=75+5b−c → c=75+5b
0=−147+7b+c (dodając stronami)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0=−72+12b
72=12b
b=6
c=75+5*6=75+30=105
wzór funkcji f(x)=−3x2+6x+105
28 lis 15:17