pomocyy
natalia: Na lokatę trzymiesięczną wpłacono 3000PLN i po dwóch latach kwota ta wzrosła o 216,50PLN.
Oprocentowanie tej lokaty wynosiło:
A. 1%
B. 1,5%
C. 3,5%
D. 4%
28 lis 14:46
natalia: czy ktoś umie to zrobić?
28 lis 14:58
Saizou : | | p | |
3000+216,50=3000(1+ |
| )4*2 |
| | 100 | |
wystarczy wyznaczyć p
28 lis 15:11
natalia: pomocyy
28 lis 15:11
natalia: cz to bedzie ?A?
28 lis 15:15
Saizou : | | 8√3216,5 | |
p=100*( |
| }−1)≈0,875 |
| | 8√3000 | |
0,875*4=3,5%
spr.
3,5:4=0,875%
| | 0,875 | |
Kk=3000(1+ |
| )8=3216,55 zł |
| | 100 | |
co by się zgadzało

zatem odp. C
28 lis 15:30