kwadraty i sześciany pewnej liczby
Agula: Prosze o wytłumaczenie bo nie wiem o co chodzi
1) oblicz kwadrat podanej liczby
√6 −
√1,5
i ja nie wiem czy to trzeba tak zapisac (
√6 −
√1,5 )
2 i to wzorem skróconego mnożenia

?
2) oblicz sześcian podanej liczby
pierwiastek trzeciego stopnia z 24 − pierwiastek trzeciego stopnia z trzech
28 lis 14:39
irena_1:
(√6−√1,5)2=6−2√6*1,5+1,5=7,5−2*√9=7,5−2*3=7,5−6=1,5
28 lis 14:41
m: 1. tak
2. tak samo jak 1 tylko podniesine do sześcianu
28 lis 14:42
irena_1:
(24−3√3)3=243−3*242*3√3+3*243√9−3=13824−17283√3+723√9−3=13821−17283√3+723√9
28 lis 14:44
Agula: Dziekuję własnie nie byłam pewna czy to tak sie robi
28 lis 18:56
Marta: 6√5
22 paź 19:58