matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Lol:
lim (tgx − sinx ) / sin
3
x x → 0 Bardzo proszę o pomoc, odpowiedź jest 1/2
28 lis 14:22
AC:
1
−1
cosx
1−cosx
lim{x→0}
=lim{x→0}
=
sin
2
x
cosx*sin
2
x
1−cos
2
x
1
=lim{x→0}
=lim{x→0}
=
(1+cosx)*cosx*sin
2
x
(1+cosx)*cosx
1
=
2
28 lis 14:38