Liczby zespolone
asia: Mam problem z 2 wielomianami.
W(z) = z
6 + (−1+i)
3 − i
Tu wiem że będę miała 2 pierwiastki:
'i' a także sprzężony '−i' więc mogę wielomian z tw. Bezoute dzielić przez (z
2 + 1), ale mi to
dzielenie nie wychodzi. Dzieli mi się z resztą, dochodzę w pewnym momencie do
z
4−z
2+(−1+i)z+1 − ale ten wielomian nie dzieli bez reszty wielomianu wyjściowego. Może ktoś
pomóc?
2. Mam wielomian W(x)=x
7+iz
4−z
3−i.
Podzieliłam przez (z
2+z), bo też są 2 pierwiastki 'i' a także (−i). Pierwsze dzielenie wyszło
mi bez reszty : W(z) = z
5−z
3+iZ
2−i, ale jak dzielę je ponownie przez (z
2+1), też są
pierwiastki 'i' i "−i' to zostaje mi reszta. Może mi ktoś wskazać błąd?
Będę wdzięczna
28 lis 14:09
asia: Odpowiedzi, zapomniałam:
pierwsze: z=−0.5(√3 + i)
z=0.5(√3 − i)
z= i
z= 1
z= 0,5(−1 + i * √3)
z=0,5(−1 − 0,5*i * √3
drugie: z= 1
z= i
z=i
z= −i
z= −1
z=−0.5(√3 + i)
z=0.5(√3 + i)
28 lis 14:14
ICSP: a w pierwszym nie brakuje przypadkiem z ?
w drugim są dwie zmienne x oraz z
28 lis 14:14
asia: Pierwsze jest na pewno dobrze przepisane z zbioru.
W drugim wszędzie jest z, mój błąd.
28 lis 14:24
ICSP: no to w drugim chyba na pierwszy rzut oka widać grupowanie
z7 + iz4 − z3 − i = z4(z3 +i) − 1(z3 + i) = ... dokończ
co do pierwszego na pewno nie ma :
z6 + (−1 +i)z3 − i ?
28 lis 14:27
asia: W zbiorze jest chyba źle wydrukowane, bo jest wolne miejsce i nad nim tylko 3. Możliwe że się
'z' nie wydrukowało.
W drugim rzeczywiście najprostsze grupowanie mi pomogło. Zaćmienie
28 lis 15:12
ICSP: w takim razie podstaw t = z3
28 lis 16:24