| a2−b2 | ||
skorzystałam z takiej własności że gdy a−b= | czyli mam: | |
| a+b |
| (√n2−1)2−n2 | ||
= | = | |
| √n2−1+n |
| −1 | |
= dzielę przez najwyzsza potęgę mianownika i w liczniku wychodzi | |
| √n2−1+n |
| 1 | −1 | |||
− | a w mianowniku √1− | +n wynik powinien wyjść zero. | ||
| n2 | n2 |
czy −n dzieli sie tak jak wszystko przez n2 najwysza potęgę
czy przez samo n bo kiedyś taki przykład widziałam podobny i to co bylo poza pierwiastkiem
mozna bylo podzielic przez samo n.
Pomocy...
| −1 | ||
masz | = 0 | |
| ∞+∞ |
| 0 | ||
więc | = 0 | |
| 2 |
| n2−1−n2 | −1 | −1 | |||
= | =[ | ]=0 | |||
| n(√1−2n2+1) | n(√1−1n2+1) | ∞*2 |