planimetria
Zuzia: W rombie o boku a i kącie ostrym α poprowadzono z wierzchołka kąta ostrego odcinki do
przeciwległych boków tak, że podzieliły one romb na trzy części o równych polach. Oblicz
długości każdego z tych odcinków.
28 lis 13:56
irena_1:
Narysuj romb ABCD o kątach ostrych w A i C.
Z punktu A poprowadź odcinki AE i AF do boków CD i BC.
Oznacz |DE|=x
Pole trójkąta AED to trzecia część pola rombu
| 1 | | 1 | |
| a2 sinα= |
| ax sin(1800−α) |
| 3 | | 2 | |
|AE|=|AF|=p
| | 2 | | 2 | |
p2=a2+( |
| a)2−2a* |
| a cosα |
| | 3 | | 3 | |
28 lis 14:11
tak:

1 1
a2 sinα=
ax sin(1800−α)
3 2
15 maj 09:08