lim dążący do 1-
d0an: | | 1 | | 1 | |
limx→1−( |
| )=[ |
| ]=∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
Do jedynki dążymy z lewej strony czyli znak (−), x
2=(+). W odpowiedzi jest −
∞, nie rozumiem?
28 lis 13:54
d0an: .
28 lis 14:11
AC:
x→1
− ⇒ x
n=0,9; 0,99; 0,999 .................0,99999999999999999
i teraz ponieś to kwadratu i odejmij 1 i zobacz co Ci wyjdzie
28 lis 14:43
d0an: 0,01; 0,01, 0,001.....0,000000000000001 Czyli liczby dążą z ,,lewej strony" do jedynki, lecz
nie są ujemne?
28 lis 14:54
Vizer:

Widać, ze podchodząc z lewej strony do 1, mamy cały czas ujemne wartości.
28 lis 15:01
AC:
Mianownik jest ujemny
0,92 − 1 = 0,81 − 1 = −0,19 < 0
28 lis 15:01
d0an: aaaa, dzięki już rozumiem
28 lis 15:05