pole przekroju
Janek: Mam bardzo dziwne zadanie . W graniastoslupie prawidłowym trójkątnym przekrój płaszczyzną
przechodząca przez wysokości obu podstaw jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa, jeżeli pole tego przekroju jest równe 36cm2. Nic nie rozumiem moglby mi ktos
zrobic rysunek do tego zadania i wyjasnic skad sie ten kwadrat wzial i to pole przekroju co to
?
28 lis 13:53
28 lis 13:58
Janek: oo dzieki. no tak czyli Ppc= 2* pp +pb
ppc= 2* a2√3 /4 + 3*a*H tak? i H mamy = 6 cm a a ?
28 lis 14:07
:): a policz ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym albo z twierdzenia Pitagorasa
28 lis 14:13
Janek: ale do twierdzenia pitagorasa potrzebuje 2 odcinkow a mam jeden tylko ta 6
28 lis 14:18
Janek: moglbys mi opmoc to rozwiazac? skoro 6 to h trojkata to druga przyprostokatana bezdie 3?
28 lis 14:35