graniastoslup
Anna: objetosc trojkatngo graniastoslupa prawidlowego jest rowna 16cm
3, a wysokosc ma dlugosc 4cm .
oblicz dlugosc boku podstawy.
szukane:
a=?
dane:
V=16cm
3
V=PP*H
H=4cm
czyli
| a2√3 | |
| * 4 = 16 −− i nie umiem dalej z tym ruszyc |
| 4 | |
28 lis 13:45
irena_1:
P
p=12
a
2√3=48
3a
2=48
√3
a
2=16
√3
a=4
4√3
28 lis 14:39
Anna: przeciez wzro na v to pp razy wysokosc a nie jedna trzecia pola podstawy
28 lis 14:48
dero2005:
a
2√3 = 16
| | 4 | |
a = |
| 4√27 → pierwiastek czwartego stopnia |
| | 3 | |
28 lis 17:28
Anna: no tak a jak z tego policzyc pole calkowite z takimi cyframi
30 lis 12:59
dero2005:
| | a2√3 | | (434√27)2√3 | | 169√27*√3 | |
Pp = |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 16√81 | | 16*9 | |
= |
| = |
| = 4 |
| | 9*4 | | 4*9 | |
P
b = 3*a*h = 3*
434√27*4 = 16
4√27
P
c = 2*P
p + P
b = 2*4 + 16
4√27 = 8(1 + 2
4√27)
1 gru 14:23