Jak zacząć, proszę o pomoc
Zosia : Dany, że jeśli wielomian W(x) = x3 + ax + b ma pierwiastek dwukrotny, to 4a3 + 27b2= 0
28 lis 13:43
AC:
Z Viete'a:
0=2x1+x2
a=x12+2x1x2
b=−x22x2
Po wyliczeniu z (1) x2 i wstawieniu do pozostałych:
a=−3x12 ⇒ 4a3 = −108x16
b=2x13 ⇒ 27b2 = 108x16
dodając stronami otrzymujesz tezę.
28 lis 13:57
think: (x − c)
2(x − d)
(x
2 − 2xc + c
2)(x − d) = x
3 − x
2(2c + d) + x(2cd + c
2) − c
2d
2c + d = 0 → d = −2c
2cd + c
2 = a
−c
2d = b
2c*(−2c) + c
2 = a
−c
2*(−2c) = b
−4a
3 = 27b
2
4a
3 + 27b
2 = 0
28 lis 14:02