aaaa
aa: Prośba o sprawdzenie.
Sprawdź ciągłość funkcji:
a)
| | 4−x | |
f(x) = { |
| dla x < −2 } |
| | |x+2| | |
x−2 dla x ≥ −2
Wyszło mi, że funkcja nie jest ciągła , bo:
lim dla −2
+ = −4 a dla −2
− = 4
b)
| | |x−1| | |
f(x) = { |
| , dla x ≤ 0 } |
| | x+1 | |
Wyszło mi, że f. również nie jest ciągła.
Czy dobrze? Proszę o sprawdzenie!
Pozdrawiam!
28 lis 13:26
aniabb: skoro masz przedział ≤ lub ≥ to podstawiasz =
a) x→−2− 6/∞ = 0
x=−2 −2−2=−4
nieciągła
b) x=0 1/1 = 1
x→0+ −1/1 = −1
nieciągła
28 lis 13:31
aa: Czyli dobrze mi wyszło.
A powiedz mi jeszcze czy w pierwszym wyniki, dla −2+ oraz dla −2− mam dobre?
28 lis 13:36
think: | | 4 − x | |
limx→−2− |
| → ∞
|
| | |x + 2| | |
licznik → 6
mianownik → 0, ale jest to bardzo mała liczba, dzięki wartości bezwzględnej dodatnia
a jak dzielimy przez coś bardzo małego to otrzymujemy coś bardzo dużego.
| | 2 | | 2 | |
Przykład: |
| = 20; |
| = 200 000 000
|
| | 0,1 | | 0,00000001 | |
nie jest ciągła bo lim
x→−2− ≠ lim
x→−2+
28 lis 13:38
aa: kurcze , bo w pierwszym w liczniku miałobyć −x2 a nie −x....
28 lis 13:43
aa: think, mógłbyś jeszcze raz rozpatrzeć dla poprawnej wersji? Bardzo proszę.
28 lis 13:43
aniabb: myślę o wyniku
∞ i wpisuję do ułamka...załamka ..
28 lis 13:45
aniabb:
| | (2−x)(2+x) | |
limx→−2− |
| = −4 |
| | −(2+x) | |
x=−2 −2−2=−4
ciągła
28 lis 13:47
aa: aniabb a ja zrobiłęm tak:
| −(x−2)(x+2) | |
| , skróciłem i zostało: − x + 2 dla lim −> −2− co daje + 4 |
| |x+2| | |
I teraz pytanie, gdzie błąd popełniam?
28 lis 13:52
aa: aniabb a ja zrobiłęm tak:
| −(x−2)(x+2) | |
| , skróciłem i zostało: − x + 2 dla lim −> −2− co daje + 4 |
| |x+2| | |
I teraz pytanie, gdzie błąd popełniam?
28 lis 13:52
aniabb: w tym zakresie liczba pod modułem jest ujemna żeby się go pozbyć zmieniasz znak
28 lis 13:53
aniabb:
|x+2| = x+2 dla x≥−2
−(x+2) dla x<−2
28 lis 13:55
aa: ahaaa. dziękuje.
28 lis 13:55