graniastosłup
Anna: Witam. Prosze o pomoc w rozwiązaniu jakoś mi nie idzie to zadanie a niby takie proste chyba cos
zle dziele nie wiem sama. Oblicz objetosc graniastoslupa prostego o polu powierzchni
calkowitej 20cm
2, ktorego podstawa jest trojkat rownoboczny o boku 2.
Dane:
Ppc=20 cm
2
Ppc= 2 * Pp+ Pb
a=2
Szukane:
V= Pp * H
i dalej nie wiem
28 lis 13:20
Anna: bo musimy jakos obliczyc H zebym mogla obliczcy V
28 lis 13:23
aniabb:
6H=20 −2√3
H= (20 −2√3)/6
28 lis 13:24
aniabb: te czwórki mogłaś skrócić 3 linijki wcześniej
28 lis 13:25
aniabb:
| | 10 √3 | |
V=(20√3 −6)/6 = |
| −1 |
| | 3 | |
28 lis 13:26
Anna: hm rozumiem dziekuje ale czy po odjeciu 20− 2√3 bedzie 18√3?
28 lis 13:28
Anna: a to juz nie wiem jak hehe no moglam ale nie wiedzialam czy na pewno mozna itd wolalam zostawic
ja jestem slaba z matematyki
28 lis 13:29
Anna: eraz to juz nie wiem czemu 20
√3−6 i podzielic na 6
28 lis 13:29
28 lis 13:32
Anna: i da sie to jakos skrocic? czy to jest H takie wielkie myslalam ze ladna cyfra jedna wyjdzie
28 lis 13:35
28 lis 13:38
Anna: i jak to dzialanie rozwiazac nie bardzo umiem z tymi pierwiastkami
28 lis 13:42
aniabb: masz o 13:26
28 lis 13:43
Anna: | | a2√3 | |
no ale czemu tak przeciez wzro to pp*h a pole podstawy to |
| * h czyli razy |
| | 4 | |
28 lis 13:47
Anna: nie chodzi mi o to zeby napisac jakies dzialanie z kosmosu tylko zebym to zrozumiala i ja robie
wg wzoru a ty napiaslas rozwiazanie i ja nie wiem skad to sie pobralo przeciez wg wzrou jest
tak jak ja napisalam
28 lis 13:49
aniabb: no i tam masz dalszy ciąg tego co napisałaś o 13:38
28 lis 13:49
aniabb: −2√3 * √3 = −6
28 lis 13:51
Anna: | | 20−2√3 | |
nic nie rozumiem . powinno byc v = √3 * |
| dobrze czy zle? bo do tego momentu |
| | 6 | |
rozumiem.
28 lis 13:56
Anna: i teraz czy od 20 moge odjac 2√3 i bedzie 18√3 czy co z tym zrobic bo 20:6 tez sie nie da
28 lis 13:57
aniabb: dobrze i teraz pomnóż licznik przez ten pierwiastek z przodu
28 lis 13:57
aniabb: NIE MOŻESZ ODJĄĆ
28 lis 13:58
28 lis 14:02
aniabb: 2√3 też razy √3
28 lis 14:03
Anna: 20√3−2√9? a to bedzie 20√3−2*3 czyli 20√3−6 i to wszystko przez 6?
28 lis 14:11
aniabb: tak
28 lis 14:31
aniabb: i masz to co pisałam o 13:26
28 lis 14:35
Anna: ok rozumeim a czemu −1?
28 lis 14:38