wektory
john: W jaki sposób mogę znaleźć kąt między wektorami?
28 lis 12:41
john: A=i+2j+3k
B=4i+5j+6j
28 lis 12:42
pigor: ... z iloczynu skalarnego tych wektorów znajdziesz cosinus między nimi . ...
28 lis 12:43
john: no tak, oświeciłeś mnie dzięki
28 lis 12:45
john: a w jaki sposób znajdę rzut wektora A na wektor B?
28 lis 12:47
pigor: | | AoB | | 1*4+2*5+3*6 | | 32 | |
cos(A,B)= |
| = |
| = |
| . ... |
| | |A| |B| | | √14*√77 | | 7√22 | |
28 lis 12:47
john: poprawka: Rzut wektora A na kierunek wektora B.
28 lis 12:48
pigor: ... z definicji ...

cosinusa : rzut
AB= |A|*cos(A,B}... i tyle . ...
28 lis 12:50
aniabb: też z iloczynu skalarnego AoB
28 lis 12:51
john: Dzięki, wyniki się zgadzają. Pozdro ziom
28 lis 12:52
john: Jeszcze jedno malutkie pytanie

Jeśli mam wyliczyć wektor C który równa się C=2A+3B
to wektor A traktuję jako A=2(i+2j+3k)
28 lis 13:16
aniabb: wektor 2A to będzie A z dwukrotnie większymi wszystkimi współrzędnymi
28 lis 13:22
john: Czyli A=2i+4j+6k
28 lis 13:28