matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obl monotoniczność ciagu
karina:
Monotoniczność ciągu:
n
2
+1
jesli a
n
=
n
2
Proszę o pomoc. Nie mogę wymyślić ja to zrobić.
28 lis 12:11
aniabb:
a
n
=1+ 1/n
2
1
1
1
1
a
n+1
−a
n
= 1 +
−1−
=
−
=
(n+1)
2
n
2
(n+1)
2
n
2
n
2
(n+1)
2
n
2
−(n+1)
2
−
=
=
(n+1)
2
n
2
n
2
(n+1)
2
(n+1)
2
n
2
n
2
−n
2
−2n−1
−2n−1
=
<0
(n+1)
2
n
2
(n+1)
2
n
2
licznik ujemny mianownik dodatni więc ułamek <0 czyli ciąg malejący
28 lis 12:24