funkcja
Ania: Mógłby mi ktoś pomóc

Funkcja f jest określona wzorem f(x)=|x
2−2|x||. Wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od wartości parametru m...jak się za to zabrać
28 lis 11:59
aniabb:

jak widać :
dla m<0 brak rozwiązań
dla m=0 3 rozwiązania
dla 0<m<1 6 rozwiązań
dla m=1 4 rozwiązania
dla m>1 2 rozwiązania
28 lis 12:10
aniabb:

aby narysować ten obrazek:
rysujesz x
2−2x − zielona
odbijasz częściowo symetrycznie wzg. OY − fioletowa
odbijasz częściowo symetrycznie wzg. OX − niebieska (ciut przesunięta żeby było widać
kolor spod niej)
28 lis 12:18
pigor: ... np. tak :
1) narysuj sobie y=x
2−2x ⇔ y−x(x−2) dla x≥0 ;
2) odbij otrzymany wykres symetrycznie względem osi Oy ;
3) otrzymany wykres odbij symetrycznie względem osi Ox i tyle
teraz prosta równoległa do osi Ox y=m . gdzie m − stała liczba
"idąc" od dołu przecina odpowiednio (kolejno) twój wykres w
tylu punktach ile szukanych rozwiązań, czyli liczba rozwiązań
danego równania to zbiór wartości funkcji np. g(m) następujący :
{0 , gdy m<0
{3 , gdy m=0
g(m)= {6 , gdy 0<m<1
{4 , gdy m=1
{2 , gdy m>1 i to tyle . ...
28 lis 12:22
pigor: ... oczywiście w kroku
3) moduł | ... | każe ci odbić względem Ox
tylko część ujemną wykresu . ....
28 lis 12:26
aniabb: a wzg OY tylko wykres nad dodatnią częścią osi x
28 lis 12:27
pigor: ... to chyba jasne, bo ja piszę w 1) narysuj .....
dla x ≥0 . ...
28 lis 12:33
aniabb: to tak dodatkowo jakby nie zrozumiała na czym polega częsciowa symetria

na moim rysunku
28 lis 12:37