Składanie funkcji. Proszę o pomoc. Bardzo ważne - dzisiaj kolokwium.
AndyKolos: Składanie funkcji. Proszę o pomoc. Bardzo ważne − dzisiaj kolokwium.
Jeśli mam taką funkcję:
| | ⎧ | x + 2, dla x ≤ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | 2x − 2, dla x > 0 | , to jak wykonać złożenie:
|
f(f(x)), czyli f(x) o f(x)

Proszę o wytłumaczenie. Dzięki wielkie.
28 lis 11:26
aniabb:
(x+2)+2 dla x≤0
2(2x−2)−2 dla x>0
28 lis 11:27
AC:
x y=f(x) z=f(y)
(−∞; −2> x+2 ≤ 0 (x+2)+2
(−2; 0> x+2 > 0 2(x+2)−2
(0; 1> 2x−2 ≤ 0 (2x−2) + 2
(1; ∞) 2x−2 > 0 2(2x−2) −2
28 lis 11:48
AndyKolos: Dzięki wielkie, mam jeszcze tylko jedną prośbę.
Jak rozpisać ten przykład:
f(x) = {x − 1, x ≤ 1 & 2x − 2, x > 1}
Jeszcze jeden do przeanalizowania i prawdopodobnie to zrozumiem. Dzięki serdeczne
28 lis 12:35
AndyKolos: | | ⎧ | x − 1, x ≤ 1 | |
| f(x) = | ⎩ | 2x − 2, x > 1 |
|
28 lis 12:35