pole prostokąta
Zuzia:

Przedstaw pole P prostokąta (rysunek powyżej) jako funkcję zmiennej x. podaj dziedzinę tej
funkcji i naszkicuj jej wykres. Dla jakiego argumentu pole jest największe? wyznacz wymiary
prostokąta o największym polu.
a) trójkąt jest równoramienny
28 lis 11:25
aniabb:

P=2x*y
y=6−x
P=2x(6−x) = −2x
2+12x = f(x)
Dziedzina x∊(0;6)
28 lis 11:36
aniabb:

wykres ten czerwony tylko
dla x=3 pole jest największe
Wymiary prostokąta to 6x3
28 lis 11:41
konrad: źle, nie 6x3, tylko 3x3
ogólnie pole prostokąta jest największe gdy jest on kwadratem
28 lis 13:10
aniabb: konrad ..wymiary prostokąta to 2x na y więc 6x3
28 lis 13:19