Granica funkcji, problem.
aa: Granica funkcji, problem:
Mam ową granicę dla x −> −2
| x+2 | |
| , co liczę sprzężeniem i wychodzi mi: |
| √7−x −3 | |
| (x+2)*(√7−x +3) | |
| a więc jak teraz podstawię sobie za x , −2 , to wyjdzie mi 0 / |
| 7 − x − 9 | |
2 czyli 0.
A niestety odpowiedź jest inna, bo −6.
Co robię źle?
Pozdrawiam!
28 lis 10:39
Krzysiek: w mianowniku masz: −2−x=−(x+2) i teraz skróć w liczniku i mianowniku (x+2)
28 lis 10:43
aa: przepraszam, wychodzi mi 0/0 czyli znowu symbol nieoznaczony. Co oznacza, ze trzeba policzyc
jakos inaczej.
28 lis 10:44
aa: ahaaa, no jasne.
Dziękuje Krzysiek!
28 lis 10:45
Aga1.: Oblicz pochodną licznika i mianownika.
28 lis 10:47
aa: to już załatwione.
Mozecie mi pomóc z jeszcze jednym przykładami z granic:
Mianowicie:
a)
| | 1 | |
lim dla n −> ∞ [1 + ( |
| )n]3n+1 = |
| | 3 | |
oraz
z silnią głupi przykład:
Gdyby na górze było (n+2)! to bym sobie ro rozpisał, że (n+2)(n+1)n! ale, że jest −2 to nic nie
potrafię zrobić..
28 lis 10:51
Aga1.: Licznik
n!−(n−2)!=(n−2)!(n−1)n−(n−2)!=(n−2)!((n−1)n−1)
mianownik
(n+2)!−n!=(n−2)!(n−1)n(n+1)(n+2)−(n−2)!(n−1)n=
28 lis 10:57
aa: a mogłabyś mi jeszcze napisać kilka słów wyjaśnienia? do tego?
28 lis 11:12
aa: hmm?
28 lis 11:20
aa: co Aga, rozpiszesz mi to?
28 lis 11:39