Znajdź wzór funkcji liniowej
Patrycja: Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt o współrzędnych (−2;3) oraz:
a) jest rónoległy do prostej y=3x−5
b) jest prostopadły do prostej y=35x−4
28 lis 10:35
irena_1:
a)
y=3x+k
3=3*(−2)+k
−6+k=3
k=9
y=3x+9
b)
28 lis 10:55
Jolanta: y=ax+b jeżeli proste są równoległe to mają takie samo a a=3
y=3x+b przechodzi przez A(−2;3) x=−2 y=3
3=3(−2)+b
3=−6+b
3+6=b
b=9
y=3x+9
| | 1 | |
w b pamietaj że proste są prostopadłe jeżeli a1*a2=−1 czyli a2=− |
| |
| | a1 | |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | |
a1= |
| a2=−1: |
| =−1* |
| =− |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | |
y=− |
| x+b A{−2,3) dokoncz |
| | 3 | |
28 lis 10:57
Patrycja: Dziękuję
28 lis 10:58