Proszę o rozwiązanie tych ciągów
Licealne 18: Zad1 Sprawdz czy ciąg an = 2n −5 jest arytmetyczny
zad2 napisz wzór ogólny ciągu arytmetycznego 2, −1, −4
zad3 napisz wzór ogólny ciągu geometrycznego −36, 12, −4
zad4 ile wyrazów ujemnych ma ciąg an = n2−3n−10
zad5 którym wyrazem ciągu an = n2 −3n−10 jest liczba 0
28 lis 09:47
Licealne 18: prosze odpowiedzcie mi na te zadania pisze sprawdzian i od tego zalezy moja ocena
28 lis 09:50
elwiś:
28 lis 09:56
aniabb:
1 tak jest arytm.. napisz pierwszych kilka i zobacz że co 2 się zwiększa
2 an = −3n+5
28 lis 10:03
aniabb:
3. an=12*(−3)n
4. Δ=9+40=49
n1 = −2 n2=5
ma 4 wyrazy ujemnie a1 a2 a3 a4 a5=0 reszta dodatnia
zad 5. j.w. piątym wyrazem jest 0
28 lis 10:06
Buuu: Zad. 1
Dla ciągu arytmetycznego zachodzi zależność:
a
n = a
n+1 − r, gdzie r jest liczbą.
Sprawdź, co się stanie po podstawieniu za:
a
n = 2n − 5 oraz a
n+1 = 2(n+1) − 5 oraz wyliczeniu r
Zad. 2
Dane są:
a
1 = 2, a
2 = −1, a
3 = −4
Oraz własność:
a
2 = a
1 + r, a
3 = a
2 + r
Sprawdź, czy r jest takie same w obu równaniach, i jeżeli tak to podstaw do wzoru ogólnego a
1
i r:
a
n = a
1 + (n−1)r
Zad 3.
Dane są:
a
1 = −36, a
2 = 12, a
3 = −4
Oraz własności:
a
2 = a
1 * q; a
3 = a
2 *q
Jeżeli oba q sa takie same wystarczy podstawić do wzoru ogólnego:
a
n = a
1*q
n−1
Zad. 4
Zapisujemy nierówność:
n
2 − 3n − 10 < 0; 'parabola' się śmieje
n
2 − 3n − 10 = 0
Δ = 9 + 40 = 49
Wyraz minus drugi i piąty wyraz są równe 0. Zatem wyrazy mniejsze od zera to − 1, 0 , 1, 2, 3,
4. Ciąg nie posiada wyrazów −1 oraz 0. Zatem liczba wyrazów ujemnych wynosi ...
Zad. 5
Jak w poprzednim: wyrazy − 2 i 5 sa równe 0. Tylko, że ciąg nie może mieć wyrazu −2
28 lis 10:06
Aga1.: W zadaniu pierwszym napisano , sprawdź, czy jest arytmetyczny.
Nie wystarczy wypisać kilku wyrazów i na tej podstawie wnioskować, że ciąg jest arytmetyczny,
Należy obliczyć różnicę an+1−an
Jeśli różnica ta jest stałą ( n się zredukuje), to wtedy odp. ciąg jest arytmetyczny.
28 lis 10:34