dwumian Newtona
Pepsi2092: Korzystając ze wzoru dwumianowego Newtona obliczyć sumy:
| | | |
a)∑ | i tam nad znakiem sumy jest n a pod k=0 |
| | |
proszę o wytłumaczenie

Wzór Newtona umiem w drugą strone ciachnąć i użyć go ale z tymi
sumami nie bardzo mi to idzie
28 lis 01:35
Godzio:
a) Dopisz sobie do wzoru sumy: 1k * 1n − k, ... = (1 + 1)n
b) 1n − k, ... = (1 + 2)n
c) 1n − k .... = (1 − 1)n = ...
28 lis 01:48
Godzio:
c) Hmmm, gdyby n było nie parzyste to zostanie środkowy wyraz chyba, możesz jeszcze to
sprawdzić
28 lis 01:49
Pepsi2092: ok, wielkie dzięki
28 lis 01:52