Pochodne.
kropka.: Fizyka/pochodne itp.
W ruchu dwuwymiarowym współrzędne wektora położenia ciała mają następujące zależności od czasu
( A, B, C, D, ω są to pewne stałe). Znaleźć równanie toru ciała i wykreślić kształ toru, po
którym porusza się badany obiekt w następującym przypadku:
x(t)=Acos(ωt)+B
y(t)=Csin(ωt)−D
gdzie A=1m, B=2m, C=3m, D=4m, ω=2πs⁻¹.
Następnie znaleźć składowe wektora prędkości ciała vx i vy, a także wartość prędkości
całkowitej ciała v oraz kąt, jaki tworzy wektor całkowitej prędkości z kierunkiem osi x.
Najpierw należy wyprowadzić ogólne wzory, a później wykonać obliczenia dla konkretnej wartości
czasu t=1/6s.
Pomoże ktoś to policzyć i wytłumaczyć? Ważne.
28 lis 01:12
MQ: Torem będzie elipsa o półosi poziomej A i półosi pionowej C, której środek leży w punkcie (B,
−D)
vx=x(t)'=−Aωsin(ωt)
vy=y(t)'=Cωcos(ωt)
tg kąta v z osią OX =vy/vx
Długość (wartość) v=√vx2+vy2
28 lis 01:20
kropka.: niezbyt wiele z tego niestety rozumiem, ale dziękuję za pomoc!
28 lis 01:29
kropka.: w jaki sposób wykreślić ten tor? skąd wziął się powyższy opis słowny MQ?
28 lis 01:43
aniabb: tor ruchu to funkcja y(x) więc trzeba usunąć czas przez podstawienie, ale tu wygodniej z
jedynki trygonometrycznej
sin
2(ωt)+cos
2(ωt)=1
| (y−D)2 | | (x−B)2 | |
| + |
| = 1 |
| C2 | | A2 | |
i to jest ta elipsa
28 lis 08:11
MQ: Z małą poprawką:
(y+D)2
28 lis 08:44
aniabb: fakt
28 lis 08:45
kropka.: dziękuję!
28 lis 09:47