matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykazać
Ralph:
Wykazać, że jeżeli a/b=c/d to: 1. (a+b)/b=(c+d)/d 2. (a−c)/(b−d)=(c+d)/(c−d)
28 lis 01:01
ZKS:
a + b
c + d
=
b
d
a
b
c
d
+
=
+
b
b
d
d
a
c
=
b
d
28 lis 01:07