Dokładne rozwiązanie funckji.
Aquena: Mógłby mi ktoś powiedzieć , czy raczej napisać, co to jest dokładne rozwiązanie funkcji?
To są po prostu miejsca zerowe czy coś innego?
dla ciekawych mam je wyznaczyć z takich dwóch funkcji:
1) (x+a)(x+b)(x+c) dla a=−4.83, b=3.14, c=2.3
2) 2x+ex+5
28 lis 00:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
miejsca zerowe −−− są to miejsca gdzie funkcja przecina oś OX ... innymi słowy są to takie 'x'
dla których dane wyrażenie (czyli funkcja) =0
o ile pierwsza jest stosunkowo łatwa ... bo kiedy takie wyrażenie będzie równe 0

gdy
którykolwiek z tych nawiasów będzie =0 ... prawda


o tyle druga sprawi Ci pewne problemy ... na jakim jesteś poziomie edukacji
28 lis 00:49
Aquena: na studiach, poradzę sobie z miejscami zerowymi, tylko zastanawiałem się czy dokładne
rozwiązanie właśnie to oznacza, bo nie kojarzę abym się spotkał z takim sformułowaniem( albo
po prostu zapomniałem

).
28 lis 00:56
PW: Dziwaczne określenie: "dokładne rozwiązanie funkcji". To raczej "nowotwór językowy".
Równania się rozwiązuje.
Funkcje się bada (wyznacza miejsca zerowe, przedziały monotoniczności, ekstrema, granice,
asymptoty), rysuje wykresy.
28 lis 13:51