Znajdowanie funkcji odwrotnej do danej
Heeemo: Cześć, mam takie zadanko z którym nie mogę sobie poradzić:
Definiujemy funkcję f: R→(2,∞) następująco:
dla każdego x należącego do rzeczywistych f(x)= 2 + e(3x+4)
Wiedząc że f jest bijekcją, znajdź funkcję odwrotną.
Potrafi mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Co tak właściwie oznacza: f: R→(2,∞) ?
28 lis 00:29
Heeemo: W jaki sposób w ogóle wyznaczać funkcję odwrotną do danej?
28 lis 00:36
Heeemo: Wkradł się błąd: wzór funkcji to rzecz jasna: f(x) = 2 + e3x+4
28 lis 00:37
aniabb: funkcję odwrotną wyznaczasz zamieniając x na y i odwrotnie i wyliczając znów y
czyli
x=2 + e
3y+4
e
3y+4 = x−2
3y+4 = ln(x−2)
3y=ln(x−2)−4
28 lis 08:58