Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(-2, 1) i równoległej do pro
Tamara: Ostatnie z rozbudowanych:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−2, 1) i równoległej do prostej o
równaniu:
a) y=−3x+5
b) −x−3y+4=0
c) y=7
d) x=4
Bardzo proszę o wyjaśnienie co i dlaczego na przykładzie, jako, że wszystkie są różne od
siebie, najchętniej z uwzględnieniem, jak obliczyć każde
27 lis 23:47
Tamara: czyli dzisiaj jest to ostatnie o które męczę kogokolwiek z Was, dziękuję za pomoc we
wcześniejszych zadaniach oraz za pomoc przy tym, chwała Wam za wielkie umysły i zdolności oraz
chęci by uczyć takie tumany jak ja
27 lis 23:49
Eta:
a) wsp. kierunkowy a
1=−3
to prosta równoległa do danej ma równanie
y= a
1(x−x
A)+y
A to y=....
| | 1 | | 4 | | 1 | |
b) 3y= −x+4 ⇒ y= − |
| x+ |
| , a1= − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i podobnie jak w a)
c) y=7 −−− prosta równoległa do osi OX
to prosta równoległa do niej i zawierająca punkt A
ma równanie : y= y
A=.....
d)
ta ma równanie x= x
A =...
27 lis 23:54
Tamara: takie pytanie do a
−3x−5?
27 lis 23:57
Eta:

rys. do c) i d)
27 lis 23:59
Eta:
a) ok
28 lis 00:00
Eta:
a) y= −3x−5
28 lis 00:00
Tamara: c) y=1
d) x=−2
i to wszystko? Myślałam, że w tym zadaniu bedzie bardzo dużo pisania

Dziękuję bardzo za pomoc
28 lis 00:03
Tamara: b) y=−13x+13
28 lis 00:03
Eta:
ok
28 lis 00:05
Tamara: jeszcze raz dziękuję, mogę w końcu pozbierać się z papierami i powoli zbierać spać, miłej nocy

))))))
28 lis 00:06