Zbieznosc jednostajna ciagu funkcyjnego
Olek: Czy, do jakich funkcji i jak jest zbiezny ciag:
Nie chodzi mi o rozwiazanie zadania ale o schemat.
Wiem tyle, że aby ciąg byl jednostajnie zbiezny to (chyba) funkcja utworzona z granic
punktowych musi byc ciągla. Ale nie wiem co potem. I czy zawsze ciag jest zbiezny punktowo?
Mam nadzieje, że ktoś mi to w koncu wyjasni, bo nie rozumiem tego do konca i sprawia mi to
duze problemy w zadanich
Pozdrawiam
27 lis 23:34
Olek: Pomoze ktos?
27 lis 23:54
MQ: | | x | | n | | x | | | |
an(x)=n*sin |
| =x* |
| *sin |
| =x* |
| |
| | n | | x | | n | | | |
lim
n→∞ a
n(x)=x*1=x
28 lis 00:01
Olek: Ok to rozumiem. Czyli jest zbiezny punktowo do funkcji y=x
A czy mógłbys mi wytlumaczyc z ta zbieznoscia jednostajna?
28 lis 00:06
MQ: Trzeba by pokazać, że jeśli sobie wybierzesz jakieś dowolnie małe małe ε, to zawsze znajdziesz
dla niego takie N, że dla każdego n>N |an−x|<ε
28 lis 00:17
Olek: Hmm a x dowolne bierzemy? i w ogole nie trzeba badac granic punktowych, bo nas babka tak
uczyla
28 lis 00:20
MQ: Tak, dowolne −− to jeden z warunków −− zapomniałem dodać.
28 lis 00:28
Olek: hmm a dalbys rade zbadac tutaj na ciaglosc jednostajna? Albo jakikolwiek inny ciag funkcyjny bo
troche nie czaje. Jakis banalny nawet.
28 lis 00:31
MQ: Dla x=0 nie ma problemu, bo a
n=0, a każdy ciąg stały jest jednostajnie zbierzny do swojego
stałego wyrazu.
Zakładamy więc x≠0
Weźmy jakieś dowolne ε>0
Weźmy jakieś N>|x|/ε
Wtedy dla każdego n>N>|x|/ε
czyli
|x|/n<ε
czyli
|x/n|<ε
czyli
|−x/n|<ε
czyli
|0−x/n|<ε
Udowodniliśmy więc, że dla każdego ε>0 da się znależć takie N, że dla każdego n>N i każdego x
ciąg b
n=x/n jest jednostajnie zbieżny do 0.
28 lis 01:07
MQ: Sorry, namieszałem w tym ostatnim poście (ostatecznie była już 1:07).
N trzeba znaleźć niezależne od x.
28 lis 08:49