matematykaszkolna.pl
Zbieznosc jednostajna ciagu funkcyjnego Olek: Czy, do jakich funkcji i jak jest zbiezny ciag:
 x 
an(x)=n*sin(

)
 n 
Nie chodzi mi o rozwiazanie zadania ale o schemat. Wiem tyle, że aby ciąg byl jednostajnie zbiezny to (chyba) funkcja utworzona z granic punktowych musi byc ciągla. Ale nie wiem co potem. I czy zawsze ciag jest zbiezny punktowo? Mam nadzieje, że ktoś mi to w koncu wyjasni, bo nie rozumiem tego do konca i sprawia mi to duze problemy w zadanich Pozdrawiam
27 lis 23:34
Olek: Pomoze ktos? emotka
27 lis 23:54
MQ:
 x n x 
 x 
sin

n 

an(x)=n*sin

=x*

*sin

=x*

n x n 
x 

n 

x 
limn→∞

=0
 n 
 sin z 
limz→0

=1
 z 
 x 
Przyjmując z=

masz
 n 
limn→∞ an(x)=x*1=x
28 lis 00:01
Olek: Ok to rozumiem. Czyli jest zbiezny punktowo do funkcji y=x A czy mógłbys mi wytlumaczyc z ta zbieznoscia jednostajna?
28 lis 00:06
MQ: Trzeba by pokazać, że jeśli sobie wybierzesz jakieś dowolnie małe małe ε, to zawsze znajdziesz dla niego takie N, że dla każdego n>N |an−x|<ε
28 lis 00:17
Olek: Hmm a x dowolne bierzemy? i w ogole nie trzeba badac granic punktowych, bo nas babka tak uczyla
28 lis 00:20
MQ: Tak, dowolne −− to jeden z warunków −− zapomniałem dodać.
28 lis 00:28
Olek: hmm a dalbys rade zbadac tutaj na ciaglosc jednostajna? Albo jakikolwiek inny ciag funkcyjny bo troche nie czaje. Jakis banalny nawet.
28 lis 00:31
MQ: Dla x=0 nie ma problemu, bo an=0, a każdy ciąg stały jest jednostajnie zbierzny do swojego stałego wyrazu. Zakładamy więc x≠0 Weźmy jakieś dowolne ε>0 Weźmy jakieś N>|x|/ε Wtedy dla każdego n>N>|x|/ε
1 1 ε 

<

<

n N |x| 
czyli |x|/n<ε czyli |x/n|<ε czyli |−x/n|<ε czyli |0−x/n|<ε Udowodniliśmy więc, że dla każdego ε>0 da się znależć takie N, że dla każdego n>N i każdego x ciąg bn=x/n jest jednostajnie zbieżny do 0.
28 lis 01:07
MQ: Sorry, namieszałem w tym ostatnim poście (ostatecznie była już 1:07). N trzeba znaleźć niezależne od x.
28 lis 08:49