Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Tamara: Napisz równania prostych przechodzących przez punkt A = (2, −2), z których jedna jest
równoległa, a druga prostopadła do prostej o równaniu 3x−2y+5=0
Mógłby ktoś to wyjaśnić i wskazać kolejność oraz ewentualnie sprawdzić.
27 lis 23:10
Tamara: ***to przedostatnie z tych bardziej rozbudowanych, więc naprawdę zalezy mi by je szybko
ukończyć i przejść do tych lżejszych z wielokrotnym wyborem − mam mało czasu na wyuczenie się
tego wszystkiego + jeszcze inne działy, dlatego naprawdę prooooooooooooszę ogromnie o pomoc
27 lis 23:14
Tamara: up
27 lis 23:26
krystek: Zapsz w postaci kierunkowej
3x−2y+5=0
−2y=−3x−5
| | 3 | |
i teraz masz współczynnik kierunkowy a= |
| i warunek prostopadłości a1*a2=−1 |
| | 2 | |
równoległa a
1=a
2
| | 3 | |
y= |
| x+b wylicz b wstawiając współrzędne danego punkru |
| | 2 | |
27 lis 23:27
Tamara: dziękuję!
27 lis 23:39