krótkie i szybkie zadanko sprawdzenie
megusta: Prosze o szybkie soprawdzenei

cos−1680=−cos360*4−120=−cos(1800−120)=cos120=cos180−60=−cos60=−
12
czy to jest dobrze ?
27 lis 23:07
krystek: cos(−α)=cosα masz błąd
27 lis 23:10
megusta: czyli gdzie jest błąd ?
27 lis 23:10
megusta: cos1800−120=cos−120=−cos120=−cos180−60=
12
27 lis 23:13
krystek: =cos1680=cos(4*360+240)=cos240=cos(180+60)=−cos60
27 lis 23:13
krystek: lub jak Ty
cos(1800−120)=cos120=cos(180−60)=−cos60
27 lis 23:15
megusta: a czemu minus nie przechodzi na przód jak jest cos−120 a w wyniku już przechodzi ?
27 lis 23:17
krystek: Ponieważ cos(−120)=cos120
27 lis 23:21
megusta: a cos−60=−cos60

albo gdzies jest błąd ?
27 lis 23:23
megusta: tu chodzi o to twierdzonko w pierwszej cwiartce same plusy... itd

/
27 lis 23:26
krystek: Zaznacz w układzie wsp ten kąt i zauważ ,że cos60=cos(−60)
27 lis 23:29
krystek:
27 lis 23:31
megusta: dobrze dziękuję bardzo za pomoc
27 lis 23:35
Vizer: cosx jest parzysta dlatego tak się dzieje.
27 lis 23:36
krystek: Myślę ,że zrozumiałeś.
27 lis 23:37
Saizou : albo zapamietac "ze tylko cosinus pozera minus"
co na daj
sin(−x)=−sinx
cos(−x)=cosx
tg(−x)=−tgx
ctg(−x)=−ctgx
28 lis 07:10