Algebra liniowa
Kapelan: Napisz w postaci trygonometrycznej liczbę:
27 lis 23:02
Kapelan: up
27 lis 23:13
Kapelan: nikt nie pomorze
27 lis 23:25
Kapelan: up
27 lis 23:48
aniabb: usuwamy urojoność z mianownika
| | (−2+2j)3(−2√3+2j) | |
z= |
| = 1/14 * (−8 +24j −12j2 +8j3)(−2√3+2j) = |
| | 12+2 | |
= 1/14 * (−8 +24j +12 − 8j)(−2
√3+2j) = = 1/14 * (4 +16j)(−2
√3+2j) =
= 1/14 * (−8
√3+8j−32
√3j−32) = 8/14 (−
√3−4 +(1−4
√3)j)
r
2 =(−
√3−4)
2 +(1−4
√3)
2 = 3+8
√3+16 +1−8
√3+48 = 68
r=
√68
cosφ=(−
√3−4)/
√68 = cos134°
sinφ=(1−4
√3)/
√68 = sin134°
postać trygonometryczna
z=4/7
√68(cos134° +sin134° j)
28 lis 09:29
AC:
| | 8 | (−1+j)3 | | (√2ej*3π/4)3 | |
z= |
|
| =−4 |
| = |
| | −2 | √3+j | | 2ejπ/6 | |
| | ej*9π/4 | |
=−4√2 |
| =−4√2ej*π/12=4√2ej*13π/12= |
| | ejπ/6 | |
=4
√2(cos(13π/12)+jsin(13π/12)} = =4
√2(cos(195
0)+jsin(195
0)}
28 lis 10:27
aniabb: zapomniałam o wykładniczej ... a ona faktycznie miła
28 lis 10:29
Kapelan: wielkie dzięki. Niestety nie mam odpowiedzi, ale gdy sam zrobiłem wyszedł mi inny wynik.
Dlaczego w mianowniku jest 14

Mi wyszło 16
28 lis 14:01
Kapelan: aniabb widzę że jesteś możesz mi pomóc
28 lis 14:13