proste zadaniaz fizyki
jaromirro: 1.Siła F=−3i+j+5k działa na punkt r=7i+3j+k. Jaki jest moment siły względem początku układu
współrzędnych?
2.5. Stale siły F1=i+2j+3k; F2=4i−5j−2k działają równocześnie na cząstkę w czasie
przesunięcia z punktu A(20,15,0)m do punktu B(0,0,7). Jak wielka praca została wykonana przy
przesunięciu cząstki?
27 lis 22:59
MQ: Ad 1. F→xr→, gdzie x oznacza iloczyn wektorowy
Ad 2.5.
Liczysz wektor przesunięcia ze wsp. obu punktów.
Praca W=F1→*r→+F2→*r→, gdzie * oznacza iloczyn skalarny.
27 lis 23:06
jaromirro: W pierwszy FXR ale czy nie uwzględnia się przy tym konta międze wektorami ?
w 2gim myslalem o obliczenia Fwyp= f1+f2 i wektora AB
po czym W=FxR * cosα i obliczeniu jego dlugosci, tez tak moze byc ?
27 lis 23:12
ZKS:
A (−3 ; 1 ; 5) B (7 ; 3 ; 1)
OA− = [−3 ; 1 ; 5]
AB− = [10 ; 2 ; −4]
MomoAB− = OA− x AB− =
| i j k|
|−3 1 5| = −4i + 50j − 6k − 10k − 10i − 12j = −14i + 38j − 16k
|10 2 −4|
27 lis 23:15
MQ: A po co kąty?
Rachunek wektorowy!
27 lis 23:17
jaromirro: sry 2 zrypalem bo praca to iloczyn skalarny . Uwzglednaic kąt między wektorami ?
czyli W=fwyp *s *cosα
cosα wyliczam z f*s=|f|*|s|*cosα
27 lis 23:18
jaromirro: @MQ
ze wzoru na w :
W=F*S *cosα
27 lis 23:19
MQ: Człowieku! Po co ci kąty!
a→*b→=ax8bx+ay*by+az*bz
Iloczyn wektorowy pokazał ci ZKS.
27 lis 23:20
MQ: Tfu! zamiast 8 winno być *
27 lis 23:20
MQ: Tylko że ZKS nie wiadomo dlaczego za promień działania siły wziął OA→ a nie r→ z
pierwszego zadania
27 lis 23:24
jaromirro: tu chodzi o tok rozumowania, a nie o operacje na wektorach

ZKS mozesz wytlumaczyc swoje rozumowanie ?
z definicji m=Fxr
r to wektor dzielący punkt r od poczatku ukąłdu współrzędnych , a f przyłożona doń siła , nie
powinno byc zwyczajnie FXR ?
GDZIE F F=]3, 1, 5] A r=[7 3 1]

MQ
ogarnąłem, bo prostu spieprzylem wzor

W=F*S=f*s*cosα
F*S iloczyn skalarny
f*s− iloczyn wielkosci
27 lis 23:28
jaromirro: MQ
czyli moge obliczyc wektor wypadkowy sił i pomnozyc go skalarniez z drogą zamist mnozyc każdy z
osobna ?
27 lis 23:30
MQ: Możesz, ale po co, skoro w rachunku wektorowym wektor wypadkowy, to suma wektorów.
27 lis 23:32
ZKS:
Po prostu ja pamiętałem jak to robiłem na mechanice ogólnej mając dane dwa punkty
i trzeba było wyznaczyć moment wektora AB− względem początku układu współrzędnych.
Wzór który pamiętam to
Momo AB− = OA− x AB−
27 lis 23:33
MQ: Ale w zadaniu 2.5 mamy policzyć iloczyn skalarny, a nie wektorowy.
27 lis 23:35
jaromirro: MQ
tak
o co mi chodzi
czy moge zrobic
w=fwyp*AB
zamiast
w=f1*AB +f2*AB
27 lis 23:42
MQ: Możesz, ale jeszcze raz ci powtarzam, że nie ma sensu!
Fwyp→=F1→+F2→
Fwyp→*AB→=(F1→+F2→)*AB→=F1→*AB→+F2→*AB→
więc nie trzeba liczyć Fwyp→
27 lis 23:46