Układ równań
Pawełek: Do rozwiązania układ równań, oto on

x+y=5
x*y=15
27 lis 22:49
Ajtek:
Wyznacz z górnego x lub y i podstaw do dolnego. Otrzymasz równanie kwadratowe.
27 lis 22:52
Pawełek: (5−y)*y=15
5y−y2=15 pytanie, mogę tu wszystko dzielić przez y? /y
jeśli tak
5−y=3
y=2
coś takiego?
27 lis 22:59
krystek: ,
27 lis 23:00
Ajtek:
Przeczytaj mój post dokładnie

.
27 lis 23:03
jaromirro: niektorzy naprawde nie chcą się niczego nauczyc i chcą by cała robote zrobic za nich..
27 lis 23:05
Ajtek:
POdzielić oczywiście możesz tylko otrzymasz takie równanie:
Pamiętaj,
obie strony równania dzielisz przez y, a nie ytlko lewą/prawą!
27 lis 23:05